Samen vooruitkijken

Met een HR strategie gericht op jouw bedrijf.

Categorie

Organisatiecultuur

Haal jij het beste uit elke generatie in je bedrijf?

Op de werkvloer vind je tegenwoordig meer generaties dan ooit. Het is een mooie kans om te profiteren van de diversiteit aan talenten, ideeën en ervaringen die elke generatie meebrengt. Jonge professionals barsten van de innovatieve ideeën en ervaren medewerkers delen hun kennis en ervaring met de jongere generaties. Door de kracht van elke generatie te benutten, kun je een win-winsituatie creëren. Maar hoe doe je dat?

Uit de Studytube Learning & Development Monitor 2022 is gebleken dat 63% van de HR-professionals vindt dat er (te) veel potentieel onbenut blijft in hun organisatie. Er is nog veel ruimte voor verbetering op het gebied van ontwikkeling, samenwerking en communicatie tussen de verschillende generaties. Het onderzoek laat ook zien dat er een mismatch is tussen wat de verschillende generaties willen leren en wat de bedrijven aanbieden.

Maak verbinding met verschillende generaties

Natuurlijk is opleiden belangrijk, maar je wilt ook dat elke medewerker zich gemotiveerd en betrokken voelt. Dat bereik je door een goede verbinding te maken met de verschillende generaties op de werkvloer. Dat is niet altijd makkelijk want elke generatie heeft zijn eigen kenmerken, behoeften en voorkeuren. Zo is de nieuwe generatie Z heel handig met technologie, wil graag meedenken en beslissen en zoekt snel en veel informatie op via het internet. De millennials zijn zelfverzekerd en creatief en houden van online communicatie. De babyboomers zijn loyale en harde werkers, die meer houden van structuur en face-to-face contact.

Kijk naar individuele behoeftes

Hoe ga je om met al die verschillen? Door niet over, maar met elkaar in gesprek te gaan. Kijk naar individuele behoeftes en probeer je als leidinggevende in te leven in de situatie en de wensen van je medewerkers. Geef ze constructieve feedback, luister actief naar hun mening en toon waardering voor hun inzet. Zo kun je een vertrouwensband opbouwen en mensen aan je binden. Kijk ook naar wat iemand nodig heeft en waar iemand energie van krijgt en zorg dat je een breed aanbod hebt voor alle generaties. Van ontwikkelmogelijkheden tot een goede werk-privébalans, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

Stimuleer samenwerking

Door interactie tussen verschillende generaties in je bedrijf te stimuleren, kun je ieders kwaliteiten benutten en elkaar helpen aan nieuwe inzichten. Het draagt bij aan een positieve werksfeer en een hogere productiviteit. Je kunt bijvoorbeeld collega’s van meerdere generaties in een projectgroep laten deelnemen. Of je kunt informele ontmoetingsmomenten creëren, brainstormsessies organiseren en mentorprogramma’s opzetten om kennis te delen. Maak ook gebruik van verschillende communicatiekanalen om iedereen op de hoogte te houden en te betrekken. Zo kun je de communicatielijnen verbeteren en misverstanden voorkomen of oplossen.

Inclusieve cultuur

Door generaties meer te laten samenwerken en aandacht te hebben voor ieders behoeften, kun je zorgen voor een inclusieve cultuur. Een cultuur waarin iedereen zich welkom, gewaardeerd en betrokken voelt. Het draagt bij aan het binden van je medewerkers. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt, is dit belangrijk. En het geeft je ook een voorsprong op de concurrentie, een inclusieve organisatie kan zich beter inleven in de verschillende doelgroepen en hun producten en diensten erop afstemmen!

Is jouw bedrijf al klaar voor de toekomst met generatiemanagement? Kun je hierbij hulp of advies gebruiken? Neem gerust contact op!

Mogelijk ook
interessant

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: hoe maak je het een succes in jouw organisatie?

Organisatiecultuur

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Extra advies nodig?

Huur een HR professional in

Zit je nog met vragen of twijfels? Ons team van ervaren HR-professionals bij NieuweKijk is hier om jou persoonlijk te ondersteunen.