Samen vooruitkijken

Met een HR strategie gericht op jouw bedrijf.

Categorie

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Elke dag kiezen waar, wanneer en hoe je werkt. Geen last meer van reistijd, files en meer tijd  voor het gezin, hobby’s, gezondheid en ontspanning. Voor veel mensen klinkt het als een droom. En het wordt in Nederland steeds meer werkelijkheid. Flexibel werken is de nieuwe norm. Uit een onderzoek van [TNO] blijkt dat 40% van de werknemers in 2023 regelmatig thuiswerkt, een stijging van 10% ten opzichte van 2020. De voordelen zijn duidelijk: minder reistijd, meer werk-privébalans en meer productiviteit.

Maar flexibel werken is niet alleen rozengeur en maneschijn. Er zijn ook nadelen en uitdagingen, waar je als werkgever en werknemer rekening mee moet houden. Hoe zorg je voor een goede communicatie, een duidelijk beleid, een veilige werkplek en een sterke bedrijfscultuur? Hoe voorkom je dat je werk en privé door elkaar gaan lopen, dat je je eenzaam of gestrest gaat voelen, of dat je in conflict komt met je leidinggevende of je collega’s?


Wat is flexibel werken?

Flexibel werken is een manier van werken waarbij de werknemer meer zeggenschap heeft over hoe, wanneer en waar hij of zij werkt. Flexibel werken kan verschillende vormen aannemen, zoals thuiswerken, hybride werken (deels vanuit kantoor, deels vanuit een andere locatie). Ook flexibele werktijden en deeltijdwerken zijn vormen van flexibel werk. Bedrijven met meer dan 10 werknemers hebben te maken met de Wet Flexibel werken. Op basis van de Wet flexibel werken is het mogelijk om een verzoek in te dienen voor aanpassing van de arbeidsduur, werktijden en arbeidsplaats.

 

Flexibel werken biedt voordelen voor zowel werkgever als werknemer:

 

  • Verbeteren werk-/privébalans:
    De werknemer kan zijn of haar werk beter afstemmen op persoonlijke behoeften en verplichtingen zoals gezin, hobby’s, gezondheid en ontspanning. Dit kan leiden tot minder stress en meer tevredenheid.

 

  • Kostenbesparing:
    door flexibel te werken kunnen werkgevers besparen op energie-, reis en kantoorkosten. Als er minder mensen aanwezig zijn is uiteraard minder verlichting en verwarming nodig en er kan  bespaard worden op kantoorruimte. Met minder werkplekken. Ook kun je meer gebruik maken van flexibele kantooroplossingen zoals co working spaces.  Ook werknemers kunnen besparen op reiskosten en tijd. Ze hebben minder last van files of het openbaar vervoer. Ook kan de werknemer besparen op kosten van kinderopvang of andere uitgaven.

 

  • Productiviteit:
    door flexibel werken kunnen werknemers hun eigen omgeving en werktijden kiezen, die het meest geschikt zijn voor hun taken, voorkeuren en omstandigheden. Zo kan een medewerker kiezen voor een rustige inspirerende werkplek of een werktijd die beter past bij iemand energieniveau Bovendien kan de werknemer meer productief, creatief en kwalitatief werken doordat hij/zij minder snel is afgeleid of gestoord. Hij/zij kan meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid hebben, en is minder afhankelijk zijn van de aanwezigheid of goedkeuring van de leidinggevende of de collega’s. Dit kan leiden tot meer initiatief, innovatie en probleemoplossend vermogen.

 

  • Talent:
    door flexibel werken kunnen werkgevers nieuw talent aantrekken en medewerkers behouden die anders misschien niet geïnteresseerd zouden zijn in een traditionele baan. Je laat zien dat je als werkgever rekening houdt met de wensen en behoeften van medewerkers. Werknemers kunnen ook profiteren van meer loopbaanmogelijkheden en diversiteit. Dit draagt bij aan een sterk employer band omdat je een positief imago uitstraalt dat gebaseerd is op vertrouwen flexibiliteit en innovatie.


Flexibel werken heeft ook enkele nadelen

 

  • Het kan moeilijk zijn om een goede werk-/privébalans te bewaren, als de grenzen tussen werk en privé vervagen. De werknemer kan het gevoel hebben dat hij of zij altijd bereikbaar moet zijn, of dat hij of zij te veel of te weinig werkt.

 

  • Het kan leiden tot miscommunicatie, onduidelijkheid of conflicten, als de werkgever en de werknemer verschillende verwachtingen of afspraken hebben over het werk. De werknemer kan ook minder feedback of begeleiding krijgen van de leidinggevende of de collega’s.

 

  • Het kan een negatieve invloed hebben op de privacy, de veiligheid en de gezondheid van de werknemer, als de werkplek of de apparatuur niet geschikt of niet beschermd is. De werknemer kan ook last hebben van eenzaamheid, isolatie of stress.

 

  • Het kan een uitdaging zijn om de bedrijfscultuur, de samenwerking en de sociale interactie te behouden, als de werknemer minder fysiek contact heeft met de leidinggevende of de collega’s. De werknemer kan ook minder betrokken of gemotiveerd zijn.

Maar hoe zorg je ervoor dat flexibel werken succesvol wordt toegepast in jouw organisatie? Lees hierover meer in het blog: Medewerkers flexibel laten werken: hoe maak je het een succes?

 

Mogelijk ook
interessant

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: hoe maak je het een succes in jouw organisatie?

Organisatiecultuur

Haal meer uit je organisatie met constructieve feedback

Organisatiecultuur

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: hoe maak je het een succes in jouw organisatie?

Organisatiecultuur

Extra advies nodig?

Huur een HR professional in

Zit je nog met vragen of twijfels? Ons team van ervaren HR-professionals bij NieuweKijk is hier om jou persoonlijk te ondersteunen.