Samen vooruitkijken

Met een HR strategie gericht op jouw bedrijf.

Categorie

Werving en Selectie

Vacatureteksten, kunnen het succes maken of breken!

Stel je voor: Je hebt een vacaturetekst openstaan, dan wil je toch ook dat de juiste kandidaat reageert? Je bent op zoek naar ‘die’ enthousiaste kandidaat, die affiniteit heeft met jouw vakgebied, een hands-on teamplayer is, houdt van een dynamische werkomgeving en een spin in het web is.

Loop je vast in de zoektocht naar geschikte medewerkers en weet je niet hoe je ze kunt aantrekken, boeien en binden? Het is bekend dat te veel functie-eisen mensen kunnen afschrikken. En vage termen en clichés kunnen veel reacties opleveren zonder de juiste kandidaten te selecteren. Het is voor jou als HR-specialist of ondernemer van belang om in deze krappe arbeidsmarkt goed na te denken over je wervingsstrategie en hoe je de juiste mensen kunt aanspreken. Als een vacature lastig in te vullen is, is het wellicht tijd om anders te denken, op te vallen en potentiële kandidaten te overtuigen.

Wat heb je écht nodig?

Een aansprekende vacaturetekst beschrijft en weerspiegelt dan de ambitie van jouw bedrijf. Dat betekent dat je aangeeft op welke manier de werkzaamheden hieraan bijdragen. Daarnaast beschrijf je de uitdagingen van de functie en de projecten waar je toekomstige collega aan gaat werken. Inspireer met een boodschap die verder reikt dan het heden. Door personeelstekorten zijn werkgevers vaak geneigd zich te richten op kortetermijnoplossingen. Wat is de langetermijndoelstelling van jouw bedrijf? De cruciale vraag is niet alleen wat je hiervoor nodig hebt, maar vooral wie. Hoe ontwikkelt de inhoud van de functie of rol zich de komende vijf jaar? En welke vaardigheden en karaktereigenschappen zijn daarvoor nodig?

 

Een sterk (werkgevers)merk

Iedereen streeft ernaar om zinvol werk te verrichten. Een vacaturetekst is dan ook een uitgelezen kans om je merk uit te dragen. Ken dus je onderscheidende kwaliteiten en vertel jouw unieke verhaal, waar je voor staat, wat je missie en visie zijn. Maar ook: hoe is de bedrijfscultuur? Je wilt immers dat medewerkers naast de juiste kwaliteiten ook bij jouw organisatie passen. Wat heb je medewerkers te bieden? Dat gaat verder dan een gezellige vrijdagmiddagborrel en een mooie kantine. Dat gaat ook over wat de manier waarop mensen zich kunnen ontwikkelen, wat je als werkgever doet aan vitaliteit en hoe je zorgt voor het welzijn van je medewerkers.
Met een goede vacaturetekst straal je daarnaast voor relaties zekerheid en vertrouwen uit. Zorg er daarnaast ook voor dat kandidaten een positieve ervaring overhouden aan de sollicitatieprocedure. Een positieve ervaring wordt gedeeld aan anderen en dat betaalt zich terug!

Om de juiste kandidaat voor jouw vacature te vinden, kun je adverteren, social media gebruiken, je eigen netwerk inzetten, maar vergeet vooral ook de online vindbaarheid niet. Belangrijk is dat je de vacatureteksten optimaliseert. Hoe relevanter en duidelijker de informatie, hoe beter je aansluit bij het zoekgedrag van jouw doelgroep. Weet waar jouw doelgroep zich bevindt en gebruik de juiste tools en kennis over de juiste teksten. Met het schrijven van een vacaturetekst kun je de vacature maken of breken.

Mogelijk ook
interessant

Vind nieuwe medewerkers door te werven op skills

Werving en Selectie

Zo vind je de perfecte match voor je vacature

Werving en Selectie

Het effectief introduceren en betrekken van nieuwe medewerkers

Opleiding en Talentontwikkeling

Vind nieuwe medewerkers door te werven op skills

Werving en Selectie

Zo vind je de perfecte match voor je vacature

Werving en Selectie

Extra advies nodig?

Huur een HR professional in

Zit je nog met vragen of twijfels? Ons team van ervaren HR-professionals bij NieuweKijk is hier om jou persoonlijk te ondersteunen.