Categorie
Elke dag kiezen waar, wanneer en hoe je werkt. Geen last meer van reistijd, files en meer tijd voor het gezin, hobby’s, gezondheid en ontspanning. Voor veel mensen klinkt het als een droom. En het wordt in Nederland steeds meer werkelijkheid. Flexibel werken is de nieuwe norm. Uit een onderzoek van [TNO] blijkt dat 40% van de werknemers in 2023 regelmatig thuiswerkt, een stijging van 10% ten opzichte van 2020. De voordelen zijn duidelijk: minder reistijd, meer werk-privébalans en meer productiviteit.
Maar flexibel werken is niet alleen rozengeur en maneschijn. Er zijn ook nadelen en uitdagingen, waar je als werkgever en werknemer rekening mee moet houden. Hoe zorg je voor een goede communicatie, een duidelijk beleid, een veilige werkplek en een sterke bedrijfscultuur? Hoe voorkom je dat je werk en privé door elkaar gaan lopen, dat je je eenzaam of gestrest gaat voelen, of dat je in conflict komt met je leidinggevende of je collega’s?
Flexibel werken is een manier van werken waarbij de werknemer meer zeggenschap heeft over hoe, wanneer en waar hij of zij werkt. Flexibel werken kan verschillende vormen aannemen, zoals thuiswerken, hybride werken (deels vanuit kantoor, deels vanuit een andere locatie). Ook flexibele werktijden en deeltijdwerken zijn vormen van flexibel werk. Bedrijven met meer dan 10 werknemers hebben te maken met de Wet Flexibel werken. Op basis van de Wet flexibel werken is het mogelijk om een verzoek in te dienen voor aanpassing van de arbeidsduur, werktijden en arbeidsplaats.
Maar hoe zorg je ervoor dat flexibel werken succesvol wordt toegepast in jouw organisatie? Lees hierover meer in het blog: Medewerkers flexibel laten werken: hoe maak je het een succes?
Copyright © Nieuwekijk Lichtenvoorde