Samen vooruitkijken

Met een HR strategie gericht op jouw bedrijf.

Categorie

Organisatiecultuur

Haal meer uit je organisatie met constructieve feedback

Feedback in organisaties helpt om te leren, te groeien en te verbeteren én om betere relaties op te bouwen met collega’s. Constructieve feedback is gericht op het ondersteunen, coachen en inspireren van mensen in je organisatie. Het is nuttig en opbouwend en benadrukt zowel de sterke punten als de verbeterpunten van je medewerkers. Maar hoe geef ontvang je constructieve feedback?

Organisatiecultuur

Constructieve feedback kan leiden tot een aantal voordelen, zoals:

  • Verhoging van motivatie, vertrouwen en tevredenheid van medewerkers
  • Verbetering van communicatie, samenwerking en relaties tussen collega’s en leidinggevenden
  • Stimuleren van innovatie, creativiteit en oplossingen
  • Verlagen van verloop, verzuim en conflicten
  • Verhogen van productiviteit, kwaliteit en resultaten

Hoe geef je constructieve feedback?

Voordat je feedback geeft, bepaal je een duidelijk en specifiek doel dat je ook meedeelt aan de medewerker. Je vraagt jezelf af: wat wil je bereiken, wat wil je dat de ontvanger leert, verandert of verbetert? Feedback geven is het meest effectief kort na de gebeurtenis, zodat de details nog vers in het geheugen liggen. Daarbij is het verstandig om een geschikt moment te vinden om genoeg tijd te hebben de dialoog aan te gaan. Zoek bijvoorbeeld een rustige plek.

 

Formuleren van feedback

Ook de manier waarop je je feedback formuleert en geeft, kan een groot verschil maken in hoe de collega deze ontvangt. Door een positieve en respectvolle toon te gebruiken kun je iemand aanmoedigen en ondersteunen. Door de ik-vorm te gebruiken maak je je feedback minder beschuldigend. Bijvoorbeeld: “Ik merkte dat je moeite had om je aan de deadline te houden” in plaats van “Jij hebt de deadline gemist”. Wees daarbij eerlijk, specifiek en concreet en benoem voorbeelden in plaats van meningen, gevoelens of geruchten. Door aan te geven wat iemand goed deed of kan verbeteren. Bijvoorbeeld: “Je hebt een geweldige presentatie gegeven. Je hebt duidelijk en overtuigend gesproken” in plaats van “Je hebt het goed gedaan”.

 

Balans tussen positieve en negatieve feedback

Constructieve feedback benadrukt zowel de sterke als de verbeterpunten. Daarbij is het raadzaam de sandwichmethode te gebruiken: positief-negatief-positief. Je begint met iets positiefs om de ontvanger te complimenteren en te erkennen voor wat hij of zij goed doet. Vervolgens wijs je op verbetermogelijkheden en je eindigt met iets positiefs. Hierdoor motiveer en inspireer je de medewerker voor de toekomst.

 

Suggesties en oplossingen

Uiteraard is het bieden van oplossingen ook een onderdeel van constructieve feedback. Je kunt de collega suggesties en advies geven over het verbeteren van de prestaties. Belangrijk daarbij is hem of haar te betrekken bij het bedenken van oplossingen en te vragen naar de eigen mening of ideeën. Door een actieplan samen te maken waarin je de voortgang vastlegt, maak je de suggesties en oplossingen haalbaar, realistisch en meetbaar.

 

Hoe ontvang je constructieve feedback?

Feedback ontvangen is niet altijd eenvoudig, vooral als het onverwacht of minder positief is. Toch is het belangrijk om open te staan voor feedback en aandachtig en respectvol te luisteren naar wat iemand te zeggen heeft. Probeer de feedback te begrijpen vanuit het perspectief van de ander en stel vragen als iets niet duidelijk is.

Meer weten over constructieve feedback? Bekijk onze trainingen of neem contact op.

 

 

Mogelijk ook
interessant

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: hoe maak je het een succes in jouw organisatie?

Organisatiecultuur

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Extra advies nodig?

Huur een HR professional in

Zit je nog met vragen of twijfels? Ons team van ervaren HR-professionals bij NieuweKijk is hier om jou persoonlijk te ondersteunen.