Samen vooruitkijken

Met een HR strategie gericht op jouw bedrijf.

Categorie

Organisatiecultuur

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

De juiste medewerker op het juiste moment naar de juiste plek bewegen. Dat is nodig om als bedrijf te groeien en mee te bewegen in de markt. Bovendien draagt het bij aan vitale, gemotiveerde, duurzaam inzetbare werknemers die met voldoening werken. En dat leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit en goed werkgeverschap. Mobiliteitsvraagstukken zijn van alledag, maar hoe stuur je mobiliteit? 

 

De omgeving van organisaties verandert voortdurend. Denk aan technologische ontwikkelingen, nieuwe markten, conjunctuurgolven en veranderende klantbehoeftes. Mobiliteit is een instrument om met deze veranderingen om te gaan en een sleutel om medewerkers gemotiveerd en gezond te houden. Zit iedereen nog wel op de juiste plek? Beschikt iedereen over de juiste kennis, vaardigheden en skills? Mobiliteit gaat over instroom, doorstroom en uitstroom; over ontwikkeling van mensen.

 

Kijk naar binnen om te winnen

Mobiliteit begint bij bewustzijn van wie je bent, wat je wilt. De ene medewerker is hierin afwachtend, de ander neemt proactief de regie. Leidinggevenden moeten ervan overtuigd zijn dat elke medewerker bijdraagt aan het succes van een organisatie als hij of zij op een plek zit die bij hem of haar past. Zij kunnen medewerkers aanmoedigen na te denken over zichzelf en hun ontwikkeling. Door regelmatig in gesprek te zijn over iemands wensen en talenten door zelfbewustzijn en zelfsturing te faciliteren.

 

Ontwikkelcultuur

Met een leer- en ontwikkelcultuur in organisaties kunnen mensen in beweging worden gebracht. Dit heeft alles te maken met jouw bedrijfscultuur. Acties die je neemt moeten immers passen bij het DNA en de waarden van jouw bedrijf. En medewerkers groeien als er een klimaat van veiligheid en vertrouwen is met aandacht voor ieders talent en potentieel. Als je als organisatie met kleine stapjes werkt aan een ontwikkelcultuur, creëer je bovendien meer betrokkenheid en bevlogenheid. Mensen willen met elkaar successen behalen en meegroeien met je organisatie.

 

Verder kijken dan eigen organisatie

Maar wat als goede medewerkers uitstromen? Sommige leidinggevenden vinden dat lastig en durven ze niet te delen. Alles begint met een open houding ten aanzien van mobiliteit. Loopbanen worden immers flexibeler en zijn niet gebonden aan organisaties. Als je medewerkers in beweging brengt en houdt dan vergroot je hun arbeidsmarktwaarde. Je creëert bovendien ambassadeurs en de mogelijkheid om nieuw talent in te laten stromen. Dus mobiliteit is een oplossing waar beide partijen baat bij hebben.

 

Duurzaam perspectief bieden

Soms is externe mobiliteit noodzakelijk en moet er afscheid worden genomen van een medewerker. Omdat het werk niet meer passend is. Of omdat iemand niet wil of kan meegaan met veranderende eisen en wensen. Dan is het belangrijk deze collega goed te ondersteunen. Door verbindingen te leggen met andere werkgevers en arbeidsmarktpartijen kunnen bedrijven van werk naar werk begeleiden. Zo help je een medewerker keuzes durven te maken en je biedt hen samen met andere werkgevers perspectief!

Mogelijk ook
interessant

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: hoe maak je het een succes in jouw organisatie?

Organisatiecultuur

Haal meer uit je organisatie met constructieve feedback

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: hoe maak je het een succes in jouw organisatie?

Organisatiecultuur

Extra advies nodig?

Huur een HR professional in

Zit je nog met vragen of twijfels? Ons team van ervaren HR-professionals bij NieuweKijk is hier om jou persoonlijk te ondersteunen.