Samen vooruitkijken

Met een HR strategie gericht op jouw bedrijf.

Categorie

Organisatiecultuur

Flexibel werken: hoe maak je het een succes in jouw organisatie?

Flexibel werken is de nieuwe norm. Het geeft je medewerkers meer vrijheid, autonomie en tevredenheid. Het helpt ook om een betere balans te vinden tussen werk en privé, een hogere productiviteit, een lagere kosten, een grotere diversiteit en een sterker employer brand. Maar flexibel werken is niet iets wat je zomaar doet. Het vraagt om een goede organisatie, communicatie en vertrouwen.

Wil je weten hoe je flexibel werken succesvol kunt aanpakken als werkgever?
Volg dan deze tips en adviezen:

  • Maak samen met je medewerkers een organisatiebrede visie op flexibel werken die iedereen inspireert en motiveert. Wat willen jullie bereiken met flexibel werken? Wat zijn de voordelen en de voorwaarden voor je organisatie? Hoe sluit het aan bij de persoonlijke voorkeur van je medewerkers en de ruimte die je hen geeft?
  • Maak duidelijke afspraken over flexibel werken. Hoe kunnen je medewerkers een verzoek indienen? Hoe ga je daar als werkgever mee om? Welke vormen van flexibel werken zijn mogelijk en onder welke voorwaarden? Leg dit vast in een helder beleid dat iedereen begrijpt en respecteert.
  • Bouw een cultuur van vertrouwen op. Dit is de basis voor een goede samenwerking, communicatie en resultaatgerichtheid tussen jou en je medewerkers. Vertrouwen creëer je door je medewerkers de vrijheid en de verantwoordelijkheid te geven om hun werk zelf in te richten. Door ze te waarderen en belonen voor hun inzet en resultaten en zelfsturing en eigenaarschap te stimuleren. Belangrijk hierbij is structuur en duidelijkheid: dat iedereen weet wat er speelt, waar iedereen mee bezig is en wat er van hem of haar wordt verwacht.
  • Blijf in contact met je medewerkers. Niet alleen online, maar ook offline. Zo kun je bijvoorbeeld vaste momenten inplannen om met het hele team bij te praten. Je ziet elkaar weer eens in het echt en bent op de hoogte van wat er speelt en hoe het met elkaar gaat. Om de teamspirit en sociale interactie te bevorderen kun je ook leuke en informele activiteiten organiseren.
  • Zorg voor de juiste tools en middelen, zodat je medewerkers effectief en veilig kunnen werken, waar ze ook zijn. Denk aan een goede internetverbinding, laptop, smartphone, cloudservice, etc. Maar denk ook aan de veiligheid en de verantwoordelijkheid van je medewerkers. Je wilt immers niet dat de privacy, gegevens of apparatuur in gevaar komen. De juiste middelen kunnen ook bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische stoel, muis, etc.
  • Het verkrijgen van draagvlak is essentieel om een verandering organisatiebreed door te voeren. Organiseer regelmatig overleg, evaluatie en bijsturing. Stimuleer ook de samenwerking en de innovatie tussen je medewerkers.
  • Meet resultaten, zodat je de effecten van flexibel werken kunt evalueren en verbeteren en je eventuele problemen of knelpunten kunt oplossen. Daarbij is het verstandig om zowel objectieve en subjectieve indicatoren te gebruiken. Je kunt denken aan productiviteit, kwaliteit, klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid, verzuim, verloop, etc. Op basis van de resultaten, conclusies en aanbevelingen is het mogelijk verbeteracties te communiceren en implementeren.

Sta open voor verandering en leer van je ervaringen. Flexibel werken is een continu proces van verandering en aanpassing, dat vraagt om een open en leergierige houding. Experimenteer, innoveer en leer van je ervaringen en die van anderen.

Geef je medewerkers de tijd om te wennen aan de verandering. Een nieuwe manier van werken kost tijd. Het is niet erg als niet alles in één keer goed gaat. Hybride werken is voor veel organisaties en medewerkers immers onbekend.Heb je hulp nodig bij de ontwikkeling van visie tot realisatie en het begeleiden van medewerkers? Laat het ons weten! We staan klaar om je te helpen!

 

 

Mogelijk ook
interessant

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Haal meer uit je organisatie met constructieve feedback

Organisatiecultuur

Arbeidsmobiliteit: sturen of gestuurd worden?

Organisatiecultuur

Flexibel werken: de sleutel tot meer geluk of meer stress?

Organisatiecultuur

Extra advies nodig?

Huur een HR professional in

Zit je nog met vragen of twijfels? Ons team van ervaren HR-professionals bij NieuweKijk is hier om jou persoonlijk te ondersteunen.